– Mivel foglalkozol a civil életben?

Egy bankban dolgozom Bécsben, nagyvállalatoknak segítek mindenféle banki ügyeiket elintézni, azaz ügyfélreferens vagyok.

– El tudod képzelni, hogy csak írással foglalkozz?

Az írás is és a civil foglalkozásom is fontos része az életemnek, egyik nincs a másik nélkül.

– Mesélj az illusztrációkról!

Martin majdnem 3 éves volt. Egy hétvégén éppen rajzolgattunk a gyerekszobában, amikor támadt egy ötletem: lerajzolom a ratrakot a meséinkből. Ekkor rajzoltam le először Ratrak Regőt, a piros külsejével, szürke hótolójával és lánctalpaival és nagy fekete szemeivel. Mindkettőnknek tetszett! Másnap megrajzoltam az első mese első oldalát is. Ez is tetszett. Következő héten aztán bementem a papír-írószer boltba, és vettem rajzpapírt és profi színes ceruzát. Ettől kezdve amikor volt egy kis időm este, miután Martin elaludt, rajzoltam: csakis kézzel, papírra, ceruzával. Egy oldal megrajzolása körülbelül egy órámba telik, a színezés két óra. Legszívesebben jármȕveket rajzolok: Ratrak Regőn kívül Villám Titusz, a motorosszán megrajzolása volt a legnagyobb móka.

– Mesélj a bécsi életről!

Hét éve költöztünk Bécsbe. Előtte éltünk Budapesten, Londonban és Corkban (Írországban) is. Bécs nekünk mindezek közül a legélhetőbb város. Nyugalom van, minden rendszer mȕködik, gyerekkel is egyszerű minden, jó életszínvonalon tudunk élni. Nem véletlenül született mindkét gyermekünk Bécsben.

-Kétnyelvűek a gyerekeid?

A gyerekeim három-nyelvűen nőnek fel. Férjem angolul beszél velük, én magyarul, az oviban pedig németül beszélnek velük. Az elején persze mi is aggódtunk, nem lesz-e ez túl sok, nem zavarjuk-e össze a gyerekeket. Viszont ha következetesen használja valaki az egy adott nyelvet a gyerekével, akkor ő nem fogja keverni azokat. Mi is így teszünk, és Martin tökéletesen beszéli már mindhárom nyelvet.

– Mit jelent nektek magyarul olvasni?

Szeretném, ha a gyerekeim jól beszélnének magyarul. Tudom, hogy a német a lesz előbb-utóbb a legfontosabb nyelvük, mivel Ausztriában élünk, de egyrészt szeretném nekik megadni a többnyelvȕség ajándékát, másrészt pedig nekem fontos, hogy tudjanak beszélni a nagyszüleikkel. Martinnal kezdetektől fogva nagyon sokat beszélek, csak magyarul, és ebben segítségemre vannak a magyar mondókáskönyvek, mesekönyvek. Martin így nagyon választékosan és helyesen tanult meg magyarul beszélni, nem mondani meg róla a beszéde alapján, hogy külföldön született.

– Hogyan írsz? Van íróasztalod?

A lakásunkban van egy dolgozósarkom: egy fotel, egy állólámpa és egy laptop a felszereltsége.  Nagyon szeretek itt dolgozni, barátságos és kényelmes hely az íráshoz. Van egy kis füzetem, még gyerekkoromban kaptam, pár nagyon kedves rajzom van benne – ebbe a füzetbe írtam le először kézzel a Ratrak meséket. Ha rajzolok, akkor a konyhaasztalt is igénybe szoktam venni, mivel ott azért több a hely.

– Mit szeretsz olvasni?

Nagyon szeretem a mesekönyveket és a tudományos-fantasztikus könyveket. Kedvenc könyvem a Harry Potter sorozat – mindet elolvastam. Be kell vallanom, mióta megszülettek a gyerekeim, nincs már sok időm könyvolvasásra. De ha megint úgy alakul, akkor a Csodálatos állatok és megfigyelésük sorozattal szeretném kezdeni.

– Van példaképed a meseírásban?

Bartos Erika mesekönyveit olvasgatva nagyon tetszett, hogy a szerző írja és illusztrálja is a könyveit. Az is szimpatikus volt, ahogy a rajzok és a rövid szövegek tökéletesen kapcsolódnak, és a gyerekek olvasás nélkül is tudják, mi történik egy adott oldalon. A könyvsorozat gondolatát is jó ötletnek tartottam. A Ratrak mesék is ezeken az alapokon, ilyen irányba indult el, és Martinnal már dolgozunk a sorozat következő meséskötetén.

– Árulj el vmit a következő könyvedről!

A következő könyvem különleges tájakra repíti el (szó szerint) Ratrak Regőt. A helyszínek ezúttal is havasak, de messze vannak a Ratrak Regő által jól ismert Hófalvától. Annyit elárulhatok, hogy az Északi Sark és Lappföld is szerepel az úticélok között, valamint feltȕnik Ratrak Regő unokatestvére, Ratrak Réka, és pár rénszarvas is…Cimkék: interjú, mesekönyv, ratrak, télimese
Share This